Image

Čebelji izdelki

Med


Čebele na paši iščejo nektar in mano. Oboje v medenih želodčkih prenesejo v panj ter predajo panjskim čebelam, ki vse skrbno skladiščijo in zorijo. Čebelarjeva vloga v tem delu je stranska, saj ves proces vodijo čebele delavke. Skrbna oskrba čebel skozi celo leto, priprava in vzdrževanje čebelarske opreme in natančno delo ob točenju pa je osnova kvalitetno pridelanega medu. Trudimo se, da za čebele skrbimo. Z veseljem se držimo našega slogana, da imamo čebele radi. Vse to je osnova, da vam ponudimo med, pridelan v Čebelarstvu Cvet.

Cvetni prah


Cvetni prah nabirajo čebele med preletavanjem s cveta na cvet. Med letom ga oblikujejo v grudico na zadnji nogi in ga prenesejo v panj.

Čebelarji čebelam odvzemamo cvetni prah s posebnimi smukalniki, ki so nameščeni pred vhodom v panj, ali pa ga izkopljemo iz satja, kamor so ga čebele skladiščile. V prvem primeru govorimo o cvetnem prahu osmukancu, v drugem pa o cvetnem prahu izkopancu.
Cvetni prah osmukanec dnevno poberemo iz smukalnikov, ga skrbno ročno preberemo. Sledi sušenje v sušilniku do 40 °C ali takojšnje zamrzovanje.

Cvetni prah izkopanec je že fermentiran. Je biološko vrednejši in ima manj vode kot osmukanec. Zaradi fermentacije je tudi lažje prebavljiv.

Image

Vosek


Vosek izločajo čebele delavke v času bogate pelodne in predvsem nektarne paše. Dober vnos hrane je zagotovilo, da se družina lahko širi, zato delavke izdatnejše izločajo voskovne luske in začnejo graditi satje.
Vosek je vsestransko uporaben. V preteklosti je bil uporaben predvsem kot svetilo, za balzamiranje trupel, povoje, pečate, v slikarstvu … Danes pa je pogosto prisoten v mazilih, milih, parfumeriji, ličilih …

V Čebelarstvu Cvet vam ponujamo čajne svečke iz naravnega čebeljega voska. Prijetna svetloba in aromatičnost čebeljega voska poskrbita za prijetnejši ambient.

Naročila sprejemamo individualno, zato vas vabimo, da nas kontaktirate.


Med v satju


Satje je prva posoda medu oz. posoda, kamor čebele shranijo med. Lahko rečemo, da gre za najboljše naravno sladilo v svoji originalni embalaži. Med v satnih celicah je pokrit s čebeljim voskom in tako ohrani pristen vonj travnikov in gozdov.

Image